Darmowa dostawa od 150,00 zł

Jak radzić sobie z niedoborami magnezu?

Jak radzić sobie z niedoborami magnezu?

Czy wiesz, że z pokarmów wchłania się jedynie około 30% magnezu? Niska zawartość tego pierwiastka w diecie i słaba przyswajalność, to podstawowy powód jego niedoborów. Kolejnym jest utrata magnezu w wyniku stresu i błędów dietetycznych.1

Dlaczego magnez jest tak ważny dla naszego organizmu?

Magnez jest jednym z najważniejszych pierwiastków w organizmie człowieka, ze względu na ilość funkcji jakie spełnia. Odpowiada przede wszystkim za działanie wielu enzymów, biorących udział niemal we wszystkich procesach metabolicznych w naszym ustroju, a także za równowagę elektrolitową. Dzięki niemu prawidłowo przebiega mineralizacja kości, a także procesy skurczu i rozkurczu mięśni, synteza tłuszczów i białek oraz co najważniejsze - kwasów nukleinowych. Magnez przyczynia się ponadto do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Dlatego też odpowiednia ilość magnezu w ludzkim organizmie, gwarantuje jego prawidłowe funkcjonowanie.

Przyczyny niedoborów magnezu

Magnez jest pierwiastkiem trudno przyswajalnym. Duża zawartość tłuszczu i błonnika w pożywieniu, utrudniają jego wchłanianie. Podobnie dzieje się w przypadku spożywania pokarmów ze zwiększoną zawartością wapnia, który jest antagonistą magnezu i wchłania się konkurencyjnie w stosunku do tego pierwiastka. Z kolei kawa, herbata oraz niektóre wędliny wysycone dużą ilością fosforanów, nasilają wypłukiwanie magnezu. Alkohol natomiast zaburza jego absorbcję i zwiększa zużycie. Długotrwałe stosowanie diet odchudzających również może prowadzić do niedoboru magnezu.

Skąd ten magnez?

Dobrym źródłem magnezu w diecie jest pieczywo pełnoziarniste, orzechy, szpinak oraz ziarna słonecznika. Należy jednak pamiętać o jego niskiej wchłanialności z pokarmów, co w wielu przypadkach skutkuje koniecznością suplementacji. Aby wybrać odpowiedni preparat magnezowy, należy zwrócić szczególną uwagę na następujące aspekty: rodzaj soli zawartej w produkcie, ilość jonów w jednej tabletce, a także dodatek innych substancji, w szczególności witaminy B6. Jak wynika z badań, magnez zdecydowanie lepiej wchłania się z soli organicznych, takich jak mleczan magnezu, niż z soli nieorganicznych, takich jak np. chlorek magnezu.2 Mleczan jest jednocześnie uznawany za sól dobrze tolerowaną przez przewód pokarmowy człowieka, ponieważ ma budowę podobną do związków magnezu obecnych w pokarmie. Dodatek witaminy B6 w preparacie, ułatwia wchłanianie i transport magnezu, a co za tym idzie utrzymywanie jego wewnątrzkomórkowego zapasu. W konsekwencji powoduje to zwiększenie skuteczności suplementacji.

Dlaczego rozpuszczalność magnezu jest taka ważna?

Wchłanianie magnezu następuje równolegle z wchłanianiem wody, dlatego tak duży wpływ na stopień wchłaniania związków magnezu ma stopień jego rozpuszczalności w treści pokarmowej. Zanim jednak magnez ulegnie rozpuszczeniu, musi zostać uwolniony z postaci farmaceutycznej ? np. z tabletki. To w żołądku odbywa się proces rozpadu i uwalniania substancji czynnej z tabletki. Jest to bardzo ważny moment, mający wpływ na kolejny, najważniejszy etap, czyli wchłanianie, które zachodzi w jelicie cienkim. Tą drogą wolne jony magnezu dostają się do krwi, a wraz z nią mogą dotrzeć do wszystkich miejsc, gdzie są potrzebne.

Magmil bio special

Magmil bio special jest wyjątkowym połączeniem magnezu w postaci mleczanu, dobrze przyswajanej soli organicznej oraz witaminy B6, która zwiększa wchłanianie magnezu oraz ułatwia jego transport do komórek organizmu. Jak wykazały badania ? już po 15 minutach uwalnia się ponad 98% zawartego w tabletce Magmil bio special mleczanu magnezu, co jest wynikiem znacząco wyższym niż w przypadku badanych preparatów rynkowych2.

Wybór odpowiednich substancji pomocniczych oraz starannie dopracowana w laboratoriach Hasco-Lek formulacja, gwarantują najwyższą jakość Magmil bio special. Warto zatem zastosować preparat, o dużej biodostępności, jednocześnie wyróżniający się wysokim stopniem tolerancji przez przewód pokarmowy.3

 


1. A. Jabłecka, K. Korzeniowska. A. Skołuda, A. Cieslewicz. Preparaty magnezu. Farmacja Współczesna 2011: 4:29-32
2. Badania dostępności farmaceutycznej rynkowych preparatów magnezowych ( środowisko 0,1 M HCL )
3. W porównaniu z cytrynianem, węglanem i chlorkiem magnezu, które wywołują efekt przeczyszczający (Bioavailability and Pharmacokinetics of Magnezsium After Administration of Magnesium Salts to Humans. American Journal of Therapeutics: September/October2001. Volume 8 Issue 5. pp 345-357)

pixel